Genel

Çölyak Hastalığında Glutene Maruz Kalmanın belirtisi Bulantı ve Kusma

Van Waffle adlı geliştiriciden

Umut verici bir ilaç geçen yıl klinik çalışmalarda başarısız olmasına rağmen, araştırmadan elde edilen veriler çölyak hastalığına ilişkin yeni eleştiriler sunmaktadır. Hastalar glütene maruz kaldıklarında, iki saat içinde, daha önce inandığından daha hızlı bir bağışıklık reaksiyonu gösterirler. Semptomlar bile birçok kişinin beklediğinden farklıdır. Robert Anderson, MD, PhD eski bir baş araştırmacısı Nexvax2 , bu ilaç araştırma hastalara yanlış şekilde test olabileceğini bir uyandırma çağrısıdır söylüyor.

Çoğu hasta glutene maruz kaldıklarında en kötü semptomlarının ishal, şişkinlik ve kramp gibi klasik sindirim problemleri olacağını tahmin etmiştir. Bununla birlikte, bunların hiçbiri Anderson’ın ekibi tarafından gözlemlenen akut bağışıklık tepkileri sırasında meydana gelmedi. Bunun yerine, hastalar bulantı ve kusma yaşadı. Anderson onları “erken başlangıçlı ve nispeten şiddetli akut gıda zehirlenmesi belirtileri” olarak tanımlar.

Anderson, “Çölyak hastalığı hakkında bildiğimiz tüm yıllar boyunca insanlar bize bu akut reaksiyonları yaşadıklarını söylediler, ancak alandaki birçok uzman onları sadece kişinin zihninde olduğu için reddetti” diyor. “Şimdi, çölyak hastalığının keşfedilmesinden yüz yıl sonra aniden keşfediyoruz, evet, hastalar haklıydı.”

Anderson, “Çölyak hastalığı hakkında bildiğimiz tüm yıllar boyunca insanlar bize bu akut reaksiyonları yaşadıklarını söylediler, ancak alandaki birçok uzman onları sadece kişinin zihninde olduğu için reddetti” diyor. “Şimdi, çölyak hastalığının keşfedilmesinden yüz yıl sonra aniden keşfediyoruz, evet, hastalar haklıydı.”

Çölyak bağışıklık tepkisi, t-hücrelerini, hedef glütene silahlı saldırı hücrelerini içerir. Özelleştirilmiş t-hücrelerinin etkinleştirilmesi zaman alır. Bu yüzden geleneksel bilgelik, bu kadar çabuk ortaya çıkan semptomlardan şüphe uyandırdı. Bununla birlikte, Nexvax2 araştırması ani t hücre aktivitesine dair kanıt bulmuştur. Test edilen çölyak hastalarının yüzde 92’sinde, bir protein olan interlökin-2, glüten yedikten bir saat sonra kanda yükseldi.

“İnterlökin-2 neredeyse tamamen aktifleştirilmiş t-hücrelerinden geliyor,” diyor Anderson. “Daha önce hastaların hızlı bir şekilde semptomlara neden olan t hücre aktivasyonlarına sahip olabileceği düşünülmüyordu.”

Gluten, çölyak hastalığı olan insanları hızlı bir şekilde hastalayabilir, ancak hastalar ve birçok doktor kramp ve ishalin yavaş ağrısını görmeyi bekler. Nexvax2 çalışmaları, glutenin bu semptomlar için sorumlu olmayabilir.

Sebep , meyve, sebze ve fasulyede oluşan bir dizi kısa zincirli karbonhidrat olan FODMAP’ler olabilir . Sindirilmesi ve emilmesi zor, bağırsakta fermente olabilir ve irritabl bağırsak sendromunu tetikleyebilirler.

Fruktanlar buğday gibi tahıllarda bulunan bir çeşit FODMAP’tır. Semptomlar kolayca yanlış yorumlanabilir çünkü bir dilim buğday ekmeği hem gluten hem de FODMAP içerir. Aslında, bazı çölyak klinik çalışmaları, hastaları buğday unu ile besleyerek gluten sorununa karşı tedavi etmektedir.

Nexvax2 denemesi, FODMAP’leri tamamen ortadan kaldırdı. Hastalar, karşılaştırma için altı gram gluten veya glutensiz bir sahte içeren gıda numuneleri aldı. Hepsi FODMAP’lerde düşüktü. Prosedür, irritabl bağırsak sendromunun semptomlarını resimde ortadan kaldırdı. Sonuçlar açıktı: çölyak hastalığı olan insanlar glüten yediklerinde akut bağışıklık reaksiyonuna bulantı ve kusma eşlik ediyor.

FODMAP’LER VE ÇÖLYAK HASTALIĞI

“Umarım insanlar bulantı ve kusmanın gluten maruziyetinin belirtileri olduğunu fark ederse, yaşadıkları diğer belirtilerin muhtemelen başka bir şeyden, özellikle FODMAP’lardan kaynaklandığını anlayacaklardır.”

Anderson altı gramını “oldukça fazla miktarda gluten” olarak tanımlıyor. Karşılaştırma için, bir dilim buğday ekmeği iki ila dört gram içerir. Bu, çölyak hastasının, bir restoranda dikkatsiz çapraz temastan kazara tüketeceğinden çok daha fazlasıdır, bu da hiç semptom göstermeyebilir. Yemekten sonraki iki saat içinde bulantı, önemli gluten alımının en güvenilir göstergesidir.

Kalıcı karın rahatsızlığı yaşayan çölyak hastalığı olan kişiler, yanlışlıkla gluteni suçlarlarsa işareti kaçırabilirler. Çalışma, kramp ve ishal gibi semptomları olan hastaların, irritabl bağırsak sendromunu veya diğer durumları etkileyebilecekleri için bunları bir doktorla tartışmaları gerektiğini düşündürmektedir.

Anderson, bu bulguların çölyak ilaç araştırmalarında kritik bir zamana işaret ettiğini söylüyor: “Doğrudan glutenden kaynaklanmayan semptomlar için ilaç geliştirmeye çalışıyorsak, muhtemelen başarısız olacağız. İrritabl bağırsak sendromunu tedavi edebilecek bir ilaç geliştirebilirsiniz, ancak çölyak hastalığının nedenine yönelik değildir. ”

Şu anki yaklaşımın çölyak hastalığı için onaylanmış bir ilacı alması pek mümkün değil, diyor Anderson. Doğru semptomları glutene karşı bağışıklık tepkisi ile ilişkilendirmek için daha fazla çalışma çağrısı yapıyor. İyi haber, interlökin-2 gibi araştırmaları hızlandırabilir. Hastaların glüten maruziyetini haftalarca veya aylarca izlemek yerine, ilaç denemeleri hastanın tek glutene maruziyetini izlemek için basit bir kan testi kullanabilir.

Nexvax2 denemelerinin Amerika Birleşik Devletleri’nde durdurulmasından sonra Anderson, Avustralya’nın Brisbane kentine döndü ve burada Çölyak hastalığında bağımsız araştırmalar yapan Coral Sea Clinic Araştırma Enstitüsü ile birlikte çalışıyor. Sindirim Farmakolojisi ve Terapötikleri’nde anahtar çölyak semptomları üzerine bir çalışma , Nexvax2 denemesinden türetilmiş ve yakın zamanda yayınlanmış olanlardan birisidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Show Buttons
Hide Buttons