Çölyak ve Gluten

Glutenin besin hazırlamadaki görevleri :

  • Hamurun kabarmasını sağlar.
  • Gıdaların raf ömrünü uzatır.
  • Elde edilen besin mamulünün kalitesini arttırır.
  • Bu nedenle glutensiz unlarla yapılan ürünler çabuk bayatlamakta şekil verilirken zorlanılmakta ve kabarması gereken birçok unlu mamulde istenen kabarma sağlanamamaktadır.
  • Bu sıkıntılar çölyak hastalarının yaşam standartlarını düşürmektedir

Glutenin yerini alabilecek ürünler: 

  • Pirinç
  • Mısır
  • Nohut
  • Sorghum (darı)
  • Greçka (kara buğday)
  • Amaranth
  • Quinoa
  • Teff

Çölyak hastalığında tüketilen özel glutensiz gıda ürünleri:

  • Glutensiz un
  • Glutensiz makarna
  • Glutensiz şehriye
  • Glutensiz çikolata
  • Glutensiz kek, kraker
  • Glutensiz irmik
  • Glutensiz güllaç
  • Glutensiz bisküvi
  • Glutensiz tarhana.

* Ayrıca gluten içermeyen karabuğday (greçka) üretilmekdir.

KAYNAK:https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/metabolizma-ve-colyak/%C3%A7%C3%B6lyak-ve-gluten.html

Show Buttons
Hide Buttons