-Sivil Düşün AB programına kanun değişikliği hedefimiz için yapmış olduğumuz projemiz kabul edildi. Proje kapsamında 2016 yılında Türkiye’deki 23 Çölyak dernek başkanının Manisa da Savunuculuk eğitimi alması planlandı. Daha önce en fazla 5 derneğin bir araya gelmesi ile toplanmaya çalışılmış olması Dernek başkanları umutsuzluğa yönlendirmiş. 9/10 dernek hariç birbirlerini sosyal medyadan tanıyor ve kimse biri biri ile yüz yüze görüşmemişlerdi. Proje sayesinde 20 dernek başkanı Manisa’ ya gelerek 3 gün boyunca Savunuculuk eğitimi ile hem birbirimiz tanımış olduk hem tecrübelerimiz aktardık hemde bundan sonra ortak amacımız olan çölyak konusunda ortak hareket etme kararı aldık. Projemizin en büyük şansı eğitimi konu uzmanı Hakan ATAMAN beyden almak oldu. Eğitmenimizin bizlere 3 gün boyunca nasıl birlik olunur ortak karar alınır, iletişim nasıl sağlanır, kurumsallaşma gibi birçok konuda bilgilendirmesinin yanında proje sonunda karar vericileri kabul ettirmek üzere 2 konuda ortak karar almamızı sağladı. Bunlardan birisi kanun değişikliği çalışmaları diğeri ise Türkiye’nin 7 yerinde Glutensiz ekmek üreten fırınların kurulması çalışması idi.

Türkiyede’ki Çölyak dernekleri olarak kanun değişikliği çalışmalarına odaklandık ve Eğitimin bittiği tarih olan 19 Aralık 2016 dan 19 Aralık 2017 tarihinde sonlanan TBMM de Çölyak Araştıma Komisyonu çalışması yaptık.

Kuruluşumuz dan itibaren misyon haline getirdiğimiz Türkiye’deki çölyaklıları koruyan ve normal hayat yaşamalarını sağlayan kanun değişiklikleri için büyük fırsat yakaladık ve iyi değerlendirdik.

Yerelde ise Derneğimiz Sivil Düşün AB programı projesi ile kolaylaştırıcı çözüm ortağı olarak çalıştığımız Manisa Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler Kaymakamlığı ve Şehzadeler Belediyesi ile işbirliği yapmamızı sağladı.