Uzun vadede hedefimizin Türkiye’ de çölyak hastalığının bilinmesi ve glutensiz ürünlerin heryerde ve ucuz olmasını sağlayacak kanun değişikliğinin yapılması. Aslında Çölyaklı bir marketlerde, okul kantinlerinde, bakkalda, cafelerde, İşyerlerinde, restuaranta, otelde, havalimanında, otogarda, Avmlerde kısacası ev dışı hayatta en azından açlığını giderebilecek glutensiz ürünlere ulaşabilmesini sağlamak bizim uzun vadede yapmak istediğimiz hedefimizdir.
Türkiye’de Çölyak ile yapılan çalışmalar genelde yerellerinde yapmış oldukları kamu oyu çalışmaları ile sınırlı idi. Derneğimizin kurulması ile bu süreç Manisa, Şanlıurfa, Tekirdağ, İzmir, Uşak, Van, Elazığ, Muş, Gaziantep, Çorum, İstanbul, Antalya, Adana, Mersin, Kocaeli, Balıkesir, Kahramanmaraş, Bursa, Ankara, Trabzon, Sakarya, Malatya, Osmaniye illerindeki çölyak derneklerinin bir araya gelmesi ve konusunun uzmanı tarafından Savunuculuk eğitimi alınması ile artık Kanun değişikliğini konusunda yol almamızı sağladı.
Savunuculuk eğitimi sayesinde Türkiye’de kamu bilgilendirmesi ve farkındalığı şekline döndü. TBMM de kanun değişikliğine gidilebilmesi için ortak hareket edebilmenin önemini anlamak savunuculuk eğitimi sayesinde olmuştur. Birlikten güç doğar kelimesi aslında tam anlamı ile bunu göstermektedir.
Aslında Çölyak dernekleri olarak yapmış olduğumuz bu çalışma tüm Sivil Toplum Örgütlerine örnek olabilecektir.
Demokrasinin tam bir örneği olan Sivil toplum hareketinin Karar vericileri etkilemesi ile ortak karar alma kapasitesine ulaşmak. TBMM içinde önemli komisyon grubu bulunan 4 partinin siyasi kimliklerini bırakıp ülke halkının yaşadığı sorunlar konusunda ortak bir masa etrafında toplanabileceğini görmeleri oldu. Çölyak Araştırma Komisyonundan sonra 2 komisyon (Uyuşturucu ve üzüm komisyonları) daha ortak kuruldu.
TBMM de kurulan Çölyak Araştırma Komisyonu sayesinde büyük bir fırsat yakalanmış olduk. Meclis tarafından bu zamana kadar yapılmamış bir araştırma ile çölyak hastalarının sorun ve çözümleri araştırılarak kayıt altına alınmış olacaktır. Rapor olarak Genel Kurulda okunacak olması tabiki büyük bir fırsat olarak algılanmalıdır. Fakat bir çölyaklının hayatı kolaylaşmayacak yani glutensiz ürün ucuzlamayacak her yerde bulunurluğu artmayacak dışarıda yeme içme yerleri artmayacak bunları gerçekleştirmek için komisyonun raporu doğrultusunda kanun değişikliğine gidilmesi için savunuculuk çalışmalarını yapmamız gerekiyor. Şimdi tekrar birlik içerisinde daha çok çalışarak bu raporun önerilerini kanun değişikliği ile hayata geçirmek misyonumuz oldu.
Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından çölyak hastası olan ailelere glutensiz gıda yardımı yapılmasını sağlamıştır. Manisa’nın Yunusemre İlçe Belediyesi ile yapılan görüşmelerin sonucunda Yunusemre Belediyesi’ne ait olan YunusPark Meydan Kafe’de glutensiz unlu mamul hizmeti verilmesini sağlamıştır.
Manisa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ‘’Sağlık İçin Hareket Et’’ yürüyüşüne destek vermiştir. Manisa’da hizmet veren bir restoranın, ‘’çapraz bulaşma’’ konusuna dikkat ederek glutensiz Manisa kebabı hizmeti vermesini sağlamıştır.
Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği, Muharrem ayı dolayısıyla çölyak hastalarının da aşure yiyebilmesi amacıyla glutensiz aşure etkinliği düzenlemiştir.
AB Türkiye Delegasyonu Sivil Düşün fonundan aldığı 5 bin euro hibe desteği ile tasarladığı ‘’Çölyaklılar Eğitimde’’ projesi kapsamında Türkiye genelindeki 20 çölyak derneği başkanı ve yönetim kurulu üyelerini savunuculuk faaliyetleri yapmak üzere Manisa’da bir araya getirmiştir. Çölyaklılar Eğitimde Projesi kapsamında yürütülen savunuculuk ve lobicilik faaliyetleri sonucunda, bazı milletvekillerine ulaşılmış, çölyak sorununa yönelik milli eğitim tarafından okul kantininde glutensiz gıda bulundurma zorunluluğunu getiren ve çölyak hastalarının 1 yıl süresince aldıkları raporu 3 yıla çıkarılmasını sağlayan yasaların oluşturulmasına öncülük etmiştir.
Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği tarafından çölyak ile ilgili kamu spotu hazırlanmıştır. Manisa’da hizmet veren bir kokoreç ustasına glutensiz kokoreç eğitimi vererek, glutensiz kokoreç servisinin başlamasını sağlamıştır. Manisa Şehzadeler Belediyesi desteği ile 1000 kişilik “Aynı Yemek İle İftar Etkinliği” ile glutensiz yemeklerin sunulduğu iftar programı düzenlemiştir. Ramazan ayında çölyak hastası bireylere glutensiz pide yapımı eğitiminin verilmesini sağlamıştır. ‘’Sağlıklı, Eğlenceli ve Özgür Mutfaklar’’ projesi kapsamında birçok glutensiz unlu mamul yapımının öğretildiği mutfak atölyeleri düzenlemiştir. Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğrencilerine çölyak konusunda farkındalık eğitiminin verilmesini sağlamıştır.