MANİSA ÇÖLYAK VE ORGANİK BESLENME DERNEĞİ
TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN HİZMET VE
FAALİYETLER

• Manisa Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yapılarak çölyak hastası olan ailelere
glutensiz gıda yardımı yapılması sağlanmıştır.

• Manisa’nın Yunusemre İlçe Belediyesi ile yapılan görüşmeler sonucunda
Yunusemre Belediyesi’ne ait olan bir kafenin glutensiz unlu mamul hizmeti
verilmesi sağlanmıştır.

• Manisa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ‘’Sağlık İçin Hareket
Et’’ yürüyüşüne destek vermiştir.

• Manisa’da hizmet veren bir restoranın, ‘’çapraz bulaşma’’ konusuna dikkat
ederek glutensiz Manisa kebabı hizmeti vermesini sağlamıştır.
• Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği, Muharrem ayı dolayısıyla
çölyak hastalarının da aşure yiyebilmesi amacıyla glutensiz aşure etkinliği
düzenlemiştir.

• AB Türkiye Delegasyonu Sivil Düşün fonundan aldığı 5 bin euro hibe desteği
ile tasarladığı ‘’Çölyaklılar Eğitimde’’ projesi kapsamında Türkiye genelindeki 20
çölyak derneği başkanı ve yönetim kurulu üyelerini savunuculuk faaliyetleri yapmak
üzere Manisa’da bir araya getirmiştir.

• Çölyaklılar Eğitimde Projesi kapsamında yürütülen savunuculuk ve lobicilik
faaliyetleri sonucunda, bazı milletvekillerine ulaşılmış, çölyak sorununa yönelik milli
eğitim tarafından okul kantininde glutensiz gıda bulundurma zorunluluğunu getiren
ve çölyak hastalarının 1 yıl süresince aldıkları raporu 3 yıla çıkarılmasını sağlayan
yasaların oluşturulmasına öncülük etmiştir.

• Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Manisa Çölyak ve Organik Beslenme
Derneği tarafından çölyak ile ilgili kamu spotu hazırlanmıştır.
• Manisa’da hizmet veren bir kokoreç ustasına glutensiz kokoreç eğitimi
vererek, glutensiz kokoreç servisinin başlamasını sağlamıştır.

• Manisa Şehzadeler Belediyesi desteği ile 1000 kişilik “Aynı Yemek İle İftar
Etkinliği” ile glutensiz yemeklerin sunulduğu iftar programı düzenlemiştir.
• Ramazan ayında çölyak hastası bireylere glutensiz pide yapımı eğitiminin
verilmesini sağlamıştır.

• ‘’Sağlıklı, Eğlenceli ve Özgür Mutfaklar’’ projesi kapsamında birçok glutensiz
unlu mamul yapımının öğretildiği mutfak atölyeleri düzenlemiştir.
• Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğrencilerine çölyak konusunda farkındalık
eğitiminin verilmesini sağlamıştır.